Kilkunastometrowe figury ryb, plaża na dawnej „ambonie śnieżnej” czy ławki–fale – to tylko niektóre atrakcje, które już latem będą dostępne dla spacerowiczów na bulwarach nad Wisłą.

Pierwszy etap prac remontowych kolejnego odcinka przebudowy lewobrzeżnych bulwarów nadwiślańskich – w okolicy Centrum Nauki Kopernik – zostanie zakończony w kwietniu. Całość robót na tym odcinku – między mostami Świętokrzyskim a Śląsko-Dąbrowskim – zostanie ukończona w czerwcu. Zakończenie budowy nie jest jednak jednoznaczne z udostępnieniem bulwarów mieszkańcom.

Pamiętajmy, że bulwary to nie tylko nadwiślańska promenada, ale także bariera chroniąca stolicę przed wodami Wisły. Całość będzie dostępna po odbiorach technicznych. Nie wiemy dokładnie, ile one potrwają. Chcemy, aby bulwary zostały udostępnione w wakacje – podkreśla w rozmowie z portalem PolskaMowi.pl Tomasz Demiańczuk ze stołecznego ratusza, inwestora tej inwestycji.

Zgodnie z założeniami na tym 1.2-kilometrowym, remontowanym odcinku ma pojawić się promenada spacerowa ze ścieżką rowerową i stojakami na rowery. To jednak nie wszystkie zmiany.

Nie zabraknie atrakcji dla młodszych i starszych. Powstanie między innymi plac zabaw dla dzieci, na którym znajdzie się m.in. fontanna, trampolina oraz z kilkunastometrowe figury ryb, takich jak: boleń, sum czy jesiotr.

Z kolei obok – na większości dawnej„ambony śniegowej”, czyli miejscu, gdzie kilkadziesiąt lat temu zwożono śnieg z całego miasta – powstanie plaża – wyjaśnia w rozmowie z reporterką PolskaMowi.pl Tomasz Ostalczyk z firmy Skanska, która realizuje budowę kolejnego odcinka lewobrzeżnych bulwarów. – Ciekawostką jest to, że oprócz zwykłych ławek, pojawią się wyprofilowane ławki–fale – z góry mające kształt trójkąta, podzielone na segmenty w kształcie fal, na których wygodnie będzie mogło odpocząć nawet 10 osób. Trudno opisać ich geometryczne kształty, z pewnością warto je zobaczyć. Przy brzegu rzeki zamontowane zostaną zaś pomosty, które będą unosić się na wodzie i na które będzie można wejść. Pojawią się też pawilony usługowe, a na tyłach Centrum Nauki „Kopernik”– amfiteatr ze sceną i schodkami do siedzenia. Zasadzonych zostanie też kilkadziesiąt drzew – głównie graby i lipy – wylicza Tomasz Ostalczyk.

 

Na bulwary będzie można dojść tunelem pod Wisłostradą, stanowiącym przedłużenie ulicy Bednarskiej. Oprócz schodów będzie tam też dostępna pochylnia dla rowerzystów, osób na wózkach czy dla wózków dziecięcych.

Koszt modernizacji całości to prawie 66 milionów złotych.

 

 

Anna Krzesińska

annakrzesinska@polskamowi.pl

Fot.  Anna Krzesińska i Tomasz Ostalczyk; wizualizacje – Urząd M.St. Warszawy

 

 

 

Skomentuj