Jedzenie tej szczególnej kapusty, stało się modne choć do niedawna uważana była za roślinę pastewną. Ku uciesze dietetyków i żywieniowców staje się coraz bardziej popularna.

Jarmuż  to kuzyn kapusty o charakterystycznie  pofalowanych  i  postrzępionych liściach. Jest to roślina nieco zapomniana przez ostatnie lata, a obecnie zyskująca coraz większość popularność.  Zalicza się do grupy warzyw krzyżowych, do której należą też między innymi kapusta, brukselka czy tak modne ostatnio w diecie brokuły. Jest on bardzo wartościową rośliną, którą  powinno się również włączyć do codziennej diety. Wysoka zawartość witamin i minerałów, niska kaloryczność oraz obecność aktywnych związków czynią jarmuż bardzo atrakcyjnym produktem spożywczym.

Sześćdziesiąt gramów jarmużu zawiera 134% zalecanej dziennej dawki witaminy C. W stu gramach jarmużu znajduje się 150 mg wapnia, podczas gdy w szklance mleka tylko 125 mg. Posiada on również wysoką zawartość błonnika, przeciwutleniaczy, witamin A i K,  białek,  oraz luteiny i zeaksantyny, które mają bardzo dobry wpływ na nasz wzrok. Porcja jarmużu zawiera również 121 mg kwasów omega-3 i 92 mg kwasów omega-6.

Jarmuż jest   niskokaloryczny 100 g jarmużu to tylko 44 kcal, niecałe 4 g białka, ponad 0,5 g tłuszczu, prawie 3 g węglowodanów oraz ponad 5 g błonnika pokarmowego. Roślina ta zawiera cenne minerały takie jak żelazo, magnez, potas, kwas foliowy.

To warzywo jest znane przede wszystkim z tego, ze wspiera funkcję oczyszczania wątroby, ma  właściwości antynowotworowe i wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Jednak ci wszyscy, którzy mają problemy z kamieniami nerkowymi nie powinni jeść jarmużu ze względu na dużą zawartość szczawianów.

Największym problemem związanym z jarmużem jest to, że jego piękne, kolorowe i dorodne liście wyłapują z otoczenia pestycydy. Jest więc szczególnie istotne, aby kupować jarmuż z upraw ekologicznych. Można go też uprawiać samemu w domu w doniczkach. Cztery rośliny wystarczą dla czteroosobowej  rodziny.

Istnieje wiele rodzajów jarmużu, o rozmaitych barwach, konsystencjach i smakach.

Najstarszą odmianą jest jarmuż o karbowanych, ciemnozielonych liściach i ostrym, gorzkim smaku. Jest również gatunek o kolorze liści zielono – niebieskim i purpurowo – fioletowym. Ponieważ każda z tych odmian ma charakterystyczny smak należy spróbować i wybrać ten, który nam najbardziej odpowiada.

Jarmuż jest  uniwersalnym warzywem, które ma   szerokie zastosowanie  kulinarne. Dobrze smakuje  na surowo. Należy go jeść od razu po zerwaniu, jeśli chcesz jeść jarmuż świeży, gdyż szybko traci swoją chrupkość. Można go również  upiec  lub  ugotować z niego zupę. Szczególną popularnością cieszą się  chipsy jarmużowe. Są bardzo proste w wykonaniu, a do tego zdrowe i smaczne.

 

Skomentuj