Szwajcarscy naukowcy są przekonani, że znaleźli sposób, by odmłodzić człowieka. Badacze podali myszom pochodną witaminy B3. W efekcie odmłodzili mięśnie i mózg tych gryzoni. Polskamowi.pl zainteresowała się tym tematem.

Receptą na walkę między innymi  ze starzeniem się skóry ma być forma witaminy B3 czyli rybozyd nikotynamidu. Według czasopisma “Science” pobudza komórki macierzyste do produkcji nowych, które regenerują organy i tkanki. Rybozyd jest substancją całkowicie naturalną, występuje m.in. w mleku, mięsie, piwie.
Badacze z Politechniki Federalnej w Lozannie uznali, że rybozyd ma zbawienne działanie  dla ludzkiego organizmu. Stwierdzili to po badaniach przeprowadzonych na zwierzętach. Dwuletnim – już starzejącym się myszom podano rybozyd. Wzrosła aktywność ich komórek: zwierzęta żyły dłużej i biegały szybciej. Naukowcy stwierdzili, że udało się odmłodzić mózg i mięśnie.

„Nasze badanie jest bardzo istotne z punktu widzenia medycyny regeneracyjnej. Nie mówimy tu o wprowadzaniu do ciała obcych substancji, ale o przywracaniu naturalnej zdolności organizmu do regeneracji za pomocą związku, który występuje w pożywieniu” – tłumaczył Hongbo Zhang, jeden z badaczy

Według szwajcarskich i amerykańskich naukowców pochodna witaminy B3 ma być skutecznym sposobem nie tylko na walkę ze starzejącą się skórą, ale i chorobami degeneracyjnymi wątroby, mięśni, serca, czy Alzheimera.

Johan Auwerx, dyrektor laboratorium fizjologii integracyjnej Politechniki Federalnej w Lozannie, zaobserwował, że po regularnym podawaniu zwierzętom witaminy B3, w ich mózgach pojawiło się więcej komórek macierzystych. Auwerx uważa, że może to opóźnić rozwój Alzheimera nawet o kilka lat. Amerykańscy naukowcy odkryli także inne właściwości witaminy B3. Ich zdaniem poprawia ona zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii  gronkowca złocistego. Pod wpływem witaminy zwiększa się liczba   białych krwinek, które potrafią zabijać i pochłaniać szkodliwe bakterie. Prawdopodobnie „włączane” są pewne przeciwbakteryjne geny.  Autorzy są zdania, że przyjmowanie suplementów witaminy B3 mogłoby zwiększyć skuteczność leczenia zakażeń gronkowcowych innymi lekami, np. antybiotykami. Gdzie zatem znajduje się naturalna witamina B3.  Głównym jej  źródłem  są drożdże, orzeszki ziemne  i otręby pszenne.  W sporych ilościach występuje także w rybach – zwłaszcza makreli wędzonej (8,00 mg/100 g) i łososiu (7,50 mg/100 g). Źródłem witaminy B3  są także chude produkty białkowe, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak roślinnego.

Może być ona, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, również produkowana w organizmie  z podstawowego aminikwasu, tryptofanu. Jednak organizm jest w stanie wyprodukować bardzo niewiele. Zatem jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie.

Pochodna witaminy B3 ma także spowodować skuteczniejsze leczenie białaczki, ponieważ  działanie rybozydu sprawia, że komórki szpiku kostnego lepiej się regenerują po radioterapii.

Badania naukowców ze Stanów Zjednoczonych, które zostały opublikowane w “Nature – Science Reports”, wykazały, że rybozyd zmniejsza neuropatię i insulinooporność w przebiegu cukrzycy. Pochodna witaminy B3 obniża poziom glukozy we krwi, przez co m.in. ogranicza przybieranie na wadze.

 

Póki co, pochodna wiatminy B3 o zbawiennym działaniu dla naszego organizmu, jest bardzo droga. Niektóre media informują, że przyczyną tego jest monopol jednej z amerykańskich firm na sprzedaż i stosowanie rybozydu.
Alternatywą mogą być inne witamin z grupy B, które m.in. wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

DR