Witamina D3 nazywana jest witaminą słoneczną, ponieważ jej produkcja w ludzkim organizmie związana jest ze słońcem. Promienie ultrafioletowe przenikają przez skórę, przekształcając m.in. cholesterol w witaminę D3.

  Teraz gdy słońca jest mało bardzo ważne jest, aby utrzymać właściwy poziom tej witaminy. Średnio około 41,6% ludzi na świecie cierpi na jej niedobór. Osoby starsze są  znacznie bardziej narażone na niedobór .Badania wykazały, że niedobór witaminy D jest zjawiskiem bardziej powszechnym niż wcześniej sądzono. Niestety większość z nas nie tylko nic nie wie o dobroczynnym wpływie witaminy D, ale co gorsze nie zdaje sobie sprawy, że ma jej ostry niedobór. Niedobór witaminy D jest prawdziwą epidemią dzisiejszych czasów. Co więcej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że obecnie jest to zjawisko bardziej powszechne, niż jakakolwiek inna często omawiana choroba. A jak jest ta witamina ważna  niech świadczy fakt, że bierze udział w 200 różnych reakcjach chemicznych w organizmie. Znaleziono ją prawie w każdym typie komórek ludzkiego ciała i w każdej ludzkiej tkance od kości po mózg!

W jaki sposób zapobiegać  brakowi tej witaminy w naszym organizmie? Otóż powinniśmy spożywać więcej żywności, która zawiera witaminę D3 lub suplementy. Powszechnie wiadomo, że witamina ta  ma wpływ na różne komórki związane ze zdrowiem kości, na przykład zwiększa absorpcję wapnia i fosforu w komórkach jelita, a ostatnie odkrycia naukowe wykazały, że jest zaangażowana w dużo więcej procesów, w tym prawidłowe działanie układu odpornościowego i ochrony przed nowotworami.

Jakie zatem  funkcje pełni w organizmie ludzkim witamina  D3:

  • Przede wszystkim  uczestniczy w procesie mineralizacji kości,
  •  Reguluje wydzielanie insuliny, co jest ważne dla osób chorych na cukrzycę,
  •  Ma wpływ na kurczliwość mięśni,
  •  Bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy,
  •  Łagodzi stany zapalne skóry
  • Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na Alzheimera
  • Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na stwardnienie rozsiane
  • Kontroluje rozwój komórek, zarówno normalnych jak i nowotworowych, w związku z czym może być niezwykle istotna w profilaktyce, a przede wszystkim w leczeniu różnego rodzaju nowotworów.
  • Spośród 30000 naszych genów witamina D3 ma wpływ aż na 2000.

W jakich produktach występuje witamina D3 i co powinniśmy jeść aby pokryć na nią zapotrzebowanie organizmu?

Poza suplementami  wśród produktów zawierających witaminę D w znacznej ilości należy wymienić przede wszystkim tłuste ryby morskie takie jak łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz jet również zawarta  jest w tranie. W niewielkiej ilość można znaleźć ją także w warzywach, mięsie, wątrobie, żółtkach jaj i w niektórych grzybach. W celu zapobieżenia ewentualnym niedoborom witaminy D, niektóre produkty spożywcze są w nią wzbogacane.

Witamina D  działa zatem na nasz organizm   holistycznie  i zawsze powinna stanowić element stałej suplementacji.