Kasztany i ich właściwości zdrowotne są powszechnie znane, ale nie zawsze są rozsądnie wykorzystywane. Polskamowi.pl omawia zalety i wady tej rośliny.
Brązowe, lśniące owoce kasztanowca doceniane są przez radiestetów, zielarzy, przemysł kosmetyczny, farmaceutyczny, a także osoby dorosłe i dzieci, które lubią je zbierać i bawić się nimi. Największy i jednocześnie najlepszy wpływ na nasze zdrowie mają te, które niedawno spadły z gałęzi. Medycyna ludowa wykorzystuje lecznicze właściwości kasztanów – ich kwiatów, kory i nasion. Owoce kasztanowca czyli kasztany mają zdolności pochłaniania szkodliwego promieniowania elektromagnetycznego. Są one naturalnymi odpromiennikami. Dlatego wiele osób kładzie je obok telewizora, telefonów komórkowych, anten, radarów i innych urządzeń elektronicznych. Jednak trzeba pamiętać, że kasztany swoją zdolność neutralizacji promieniowania zachowują tylko do miesiąca. Po tym czasie należy zastąpić je nowymi ponieważ, jeśli nasycą się i napełnią, zaczynają oddawać nagromadzoną, negatywną energię, działając jak generator.
Naukowcy twierdzą, że na pewno nie należy przesadzać z trzymaniem dużej liczby kasztanów w domu ani koło siebie. Zbyt duża ilość tych niepozornych owoców może źle wpływać na nasze zdrowie . Mogą wystąpić bóle głowy, bezsenność nerwice,rozdrażnienie,niechęć do jedzenia, a nawet mogą wystąpić krwotoki. Kilka kasztanów w mieszkaniu lub dwie trzy sztuki w kieszeni ubrania na pewno wystarczą. Radiesteci zalecają sadzenie drzew kasztanowca wokół naszych domów i korzystanie z ich dobrodziejstw. Kasztanowce nie tylko ozdobią nasze ogrody i podwórka pięknymi, białymi i różowymi kwiatami, ale pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Jak zatem działają produkty uzyskane z przerobu owoców tego drzewa?. Posiadają one cenny składnik chemiczny – escynę. Substancja ta stosowana zewnętrznie uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza obrzęki, szczególnie jest pomocna przy skręconych kostkach. Wyciągi z kasztanowca działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Mają one również zastosowanie w leczeniu wszelkich urazów i pomagają w przypadku poparzeń i odmrożeń pierwszego stopnia. Poza tym sprawiają, że mniej dotkliwie odczuwa się zimno oraz wyciszają bóle reumatyczne. Poprawiają również kondycję włosów oraz skóry głowy. Preparaty z kasztanowca znajdują zastosowanie w łagodzeniu objawów i leczeniu: miażdżycy, zatorów, zapaleniu żył, problemów z wątrobą. Maść z kasztanów pomaga w leczeniu żylaków.
I jeszcze na koniec kilka słów o kasztanach jadalnych , które z kolei wspaniałe urozmaicają jesienne posiłki i są popularnym dodatkiem do wielu słodyczy, potraw i wypieków. Podobno najlepsza jest świeża bagietka z pieczonymi kasztanami. Zawarta w nich skrobia i cukier są dobrze przyswajane przez organizm. Również i one wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie.Szkoda zatem, że są tak mało u nas popularne.