Zimą szczególnie powinno się dbać o odpowiednią ilość owoców i warzyw w naszej diecie. Warzywa importowane (np. pomidory, ogórki, sałata) wyglądają zdrowo, kolorowo i apetycznie, należy jednak pamiętać, że najczęściej mają one w środku sporo substancji chemicznych, które nie pozwalają im się zepsuć, a także powodują, że wyglądają one świeżo i zachęcająco do kupna.
Dlatego powinniśmy sięgać po to, co jest dostępne od rodzimych dostawców: a więc po
– warzywa strączkowe (fasola, cieciorka, soczewica, groch),
– warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszka, buraki),
– cebula, por, czosnek,
Warto zasmakować w kiszonej kapuście oraz kiszonych ogórkach. Wzmacniają układ odpornościowy, są naturalnym probiotykiem oraz zawierają bardzo dużo witamin i soli mineralnych.
W przypadku owoców warto wybrać jabłka i gruszki oraz orzechy. Warto też sięgać po owoce mrożone, które nie tracą wartości smakowych oraz witamin. Jeśli już zdecydujemy się i wybierzemy owoce importowane (winogrona, pomarańcze, grejpfruty, banany) pamiętajmy, żeby dokładnie umyć, ponieważ są solidnie pryskane różnymi chemikaliami, aby przetrwały drogę i ładnie się prezentowały w sklepie. Pamiętajmy o tym, że samo obranie owoców bez uprzedniego umycia nie wystarczy
Szukajmy zatem szczególnie zimą straganów i miejsc gdzie można kupić nasze polskie zdrowe produkty. Warto zajrzeć na coraz liczniejsze biobazary.