Ponad 70% Europejczyków i prawie tyle samo Amerykanów ma niedobory magnezu. Polskamowi.pl omawia jak ważny jest to pierwiastek dla organizmu człowieka.
Magnez ma duże znaczenie dla wielu procesów zachodzących w organizmie człowieka. Niedobór magnezu może wywołać poważne konsekwencje, dlatego warto dbać o utrzymanie prawidłowego poziomu tego pierwiastka. Jest on makroelementem, czyli pierwiastkiem, na który dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego wynosi ponad 100 mg. Obecność magnezu konieczna jest dla ponad 300 biochemicznych reakcji, które w nim zachodzą.
Do niedoboru magnezu przyczynia się przede wszystkim przewlekły stres. Z kolei deficyt magnezu wywołuje błędne koło nadwrażliwości na stres. Stres wywołuje bowiem podwyższenie poziomu niektórych hormonów we krwi takich jak kortyzol i adrenalina. Aby powrócić do normy, organizm musi sięgnąć po zapasy magnezu znajdujące się w komórkach i kościach naszego organizmu. Niedobór magnezu stanowi czynnik podwyższający ryzyko chorób serca, niedokrwienia mięśnia sercowego, skurczów, mrowień oraz zwiększa kruchość kości. Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie.Magnez poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach, reguluje pracę tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli.
Dobrze zatem, że suplementy magnezu znajdują się wśród najpopularniejszych suplementów diety. Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak ważną rzeczą jest w jakiej postaci chemicznej przyjmujemy magnez. Dzienne zapotrzebowanie na magnez dorosłego człowieka wynosi około 290-360 mg, w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego i zdrowotnego danej osoby. Magnez przyjmujemy w postaci pidolanu magnezu, cytrynianu magnezu, diglicynianu magnezu i glicerofosforanu magnezu. Naukowcy po przeprowadzeniu badań stwierdzili, że najlepiej przyswajalną – czyli mającą wyższą biodostępność, postacią jest cytrynian sodu i diglicynian magnezu. Ważną rzeczą jest również, aby magnez był lepiej wchłonięty i lepiej przyswojony przez organizm przyjmować go w połączeniu z witaminą B6 i tauryną czyli pochodną aminokwasu zawierającego siarkę (poprawia przenikanie na poziomie komórkowym).
Gdzie znajduje się dużo magnezu, otóż przede wszystkim w wodzie mineralnej, ale takiej, która zawiera 50 mg magnezu na litr. Dlatego trzeba czytać ulotki i kupować tę z największą jego zawartością. Poza tym znajduje się w zielonych warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych czy orzechach.