Tłusty Czwartek czyli pączkowe szaleństwo. To dzień męki dla liczących kalorie. Ale można inaczej spędzić Tłusty Czwartek. Polskamowi.pl proponuje pączki bez cukru, róży i advocata.

Bez flagowych dodatków pączek zdaje się nie być pączkiem. Niemniej uruchamiając wyobraźnię, bez trudu przygotujemy chrupiące i miękkie pączki zastępując słodkie dodatki wytrawnymi. Ponadto w takiej formie mogą zostać podane jako treściwe dopełnienie zup lub jako przekąska imprezowa podawana z kilkoma różnymi sosami. Znacznie łatwiej przygotujemy domowe pączki na słono wtedy, gdy zamiast nadziewać je składnikami, po prostu „wgnieciemy” je w ciasto.
Dobrym uzupełnieniem dań przygotowanych na ciepło są żółte sery, które pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają swą konsystencję. Smażone pączki z kawałeczkami żółtego sera doskonale smakować będą niedługo po wyjęciu z oleju, kiedy wciąż pozostaną delikatnie ciepłe – mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

Dla odważniejszych proponujemy ciasto z odrobiną buraczków. Na przekór utartym schematom możemy przygotować również domowe lody, którym buraki nadadzą intensywnie rubinową i apetyczną barwę. Zimowe desery smakowicie zaprezentują się z kolei w wersji ziołowej, z dodatkiem orzeźwiającej bazylii lub mięty. Domowe ciasteczka, zamiast z kawałeczkami czekolady, przygotować możemy z drobno pokrojonymi pomidorami suszonymi, oliwkami i rozmarynem.