Nowoczesna nauka potwierdza, że kakaowiec łagodzi stres. Odpowiedzialne są za to zawarte w kakaowcu: serotonina, która jest głównym neuroprzekaźnikiem występującym w ludzkim organizmie i dopamina. Jakie jeszcze właściwości ma kakaowiec o tym w polskamowi.pl

Od dziesięciu lat liczba osób cierpiących na nadwagę bardzo wzrasta. Niestety Polacy są jednymi z najgrubszych  w Europie. Nadwagę ma aż 61 Procent mężczyzn i ponad 42 procent kobiet. Nadwaga powoduje wiele groźnych chorób, ale mimo tej świadomości wielu osobom nie udaje się schudnąć. Odchudzanie powoduje stres, a podjadanie słodyczy pozwala złagodzić napięcie nerwowe. Więc często przerywamy dietę i podjadamy słodycze. I tu następuje powrót do punktu wyjścia. Kilogramów nie ubywa, a wręcz przybywa.

Ci wszyscy, którzy kochają słodycze i nie potrafią się ich wyrzec, a mają nadwagę  na pewno  zainteresują się rośliną, która pomoże im rozwiązać problem. Są to ziarna kakaowca. Mają one właściwości odchudzające, ponieważ wpływają bardzo korzystnie na pracę hormonów, które w organizmie człowieka zaangażowane są w gospodarkę energetyczną. Zawarta bowiem w ziarnach teobromina oraz polifenole mają działanie pobudzające metabolizm i przyspieszające spalanie tłuszczu. Ziarna te mają niski indeks glikemiczny, a więc po zjedzeniu ich nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy we krwi, a tym samym nie mamy ochoty na słodycze. Poza tym włókna, które są nierozpuszczalne, zawarte w ziarnach kakaowca mają zdolności do absorbowania wody, a tym samym powodują, że zwiększa się uczucie sytości.

Obecnie ziarna kakaowca są zwykle dostępne w postaci czekolad i różnych wyrobów cukierniczych, ale  nie mają one w takiej postaci tych właściwości.  Mało kto wie, że istnieje alternatywa łącząca w sobie zarówno cenne właściwości tej rośliny, jak i jej walory smakowe. Jest to otrzymywane z prażonej łuski kakaowej włókno nasion kakaowca, które  zawiera mniej cukrów i tłuszczów niż kakao. Dzięki temu ma bardzo mało kalorii i jednocześnie porównywalny z kakao poziom teobrominy – pobudzającej czynność serca. Ważne jest jednak, aby włókno to pochodziło z ziaren najwyższej jakości kakaowca i przygotowane w taki sposób, aby nie było w nim dodatków chemicznych. Dlaczego włókno kakaowca ma takie cudowne działanie? Otóż obniża ono kaloryczność naszego jedzenia ponieważ część węglowodanów niestrawionych jest wydalana z organizmu. Z kolei pektyny, które są we włóknie wypełniają żołądek i sprawiają, że czujemy się najedzeni. Jest jeszcze jedna zaleta działania tej rośliny pomaga zachować prawidłową florę bakteryjną w naszych jelitach. I wreszcie włókna kakaowca oczyszczają organizm i wiążą toksyny, które znajdują się w przewodzie pokarmowym, a także przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu.

K.P.