Każdego roku można śledzić pojawiające się nowinki ze świata kulinarnego, które tak wyglądem, jak i smakiem wprawiają w zachwyt i zdumienie. Polskamowi.pl podpowiada, które receptury dodadzą wyrafinowania codziennej kuchni, a także poprawią jakość naszej diety.

Bardzo praktycznym i wartym naśladowania trendem jest zmiana podejścia do wykorzystania produktów. W tym roku jeszcze silniej będzie dostrzegalna tendencja związana z maksymalnym zużyciem kupionych składników oraz gotowaniem w taki sposób, by nie marnować żywności. – Na wartości stale zyskiwać będą również produkty lokalne, rzemieślnicze, charakteryzujące się dobrym składem oraz zawierające składniki pochodzenia naturalnego – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. W 2018 roku znacznie bardziej popularne powinno stać się gotowanie w domu, co pozwoli zachować większą kontrolę nad tym, co w istocie trafia do naszego menu. Utrzyma się również moda na potrawy przygotowane w misce (Buddha bowl), diety bazujące na sokach owocowych i warzywnych, a także produkty bogate w witaminy i probiotyki. Uważniejszy dobór elementów jadłospisu wiąże się przede wszystkim z rosnącą świadomością wśród konsumentów, których w pełni usatysfakcjonować może jedynie smak połączony z odpowiednią zawartością wartościowych składników odżywczych. – Zgodnie z prognozami większym powodzeniem zaczną cieszyć się pełnotłuste produkty mleczne – takie jak mleko, sery żółte oraz masło – które, pomimo wysokiej kaloryczności, bogate są przede wszystkim w wapń, witaminę D, białko oraz sprzężony kwas linolowy, pomagający zachować smukłą sylwetkę – dodaje ekspert MSM Mońki.

W tym roku z pewnością nie zabraknie kulinarnych eksperymentów, mających na celu stworzenie nowego dania, w wyniku połączenia dwóch innych receptur. Ich efektem są na przykład rożki bacone, wykonane z boczku i wypełnione nadzieniem, czy pieczone wzorem pączków gofry – wonuty. Cukiernicy coraz częściej wykorzystywać będą drukarki 3D, tworząc słodycze tak doskonałe, że aż przeczące zasadom fizyki. Obok zielonej matchy do kuchni wkroczy także pandan o intensywnym, limonkowym odcieniu. Zaobserwować też będzie można powrót do kuchni wschodniej – zarówno tej bliższej, jak i dalszej. Poza eksploracją zasobów kuchni koreańskiej najmodniejszym dodatkiem roku ma stać się pikantna harissa z czosnku i chili, pochodząca z Tunezji i Libii, a także inne intensywne przyprawy, takie jak szafran, kurkuma, pieprz cayenne, chrzan, cynamon, imbir i kminek, co z pewnością ucieszy miłośników między innymi kuchni indyjskiej oraz kultowego curry. Złocista kompozycja przypraw smakowicie skomponuje się z delikatnymi filetami rybnymi w gęstym, kremowym sosie na bazie serka topionego i mleka kokosowego.