Czekolada, oczywiście zjadana w rozsądnych ilościach sprzyja naszemu zdrowiu. Zawiera liczne witaminy, wiele mikroelementów, przede wszystkim magnez, dlatego poprawia pamięć i wpływa na koncentrację. W Polskamowi.pl o dobroczynnych ale i szkodliwych cechach czekolady.

Bez wątpienia pozytywną cechą czekolady jest jej wpływ na mózg. Badania wykazały, że w ciągu dwóch godzin od zjedzenia porcji czekolady poprawia się sprawność naszej pamięci. Regularna konsumpcja (od pięciu dni do trzech miesięcy), sprzyja wzmocnieniu naszej uwagi, szybkości przetwarzania informacji, pamięci i płynności wysławiania.
Jeśli chodzi o starszych to czekolada ma najsilniejszy wpływ na tych, u których zaobserwowano już pierwsze oznaki ubytków pamięci. “Flawonoidy zawarte w kakao mają pozytywny wpływ na kondycję układu krążenia i mogą zwiększać przepływ krwi w mózgu piszą włoscy naukowcy w czasopiśmie “Frontiers in Nutrition”. Odkryto też, że czekolada może powstrzymywać rozwój komórek rakowych i chronią skórę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych. Oznacza to, że regularne jedzenie czekolady jest pożądane. Najlepsza jest ta gorzka. Powinna zawierać jak najwięcej kakao, co najmniej 70 procent. Taka czekolada jest twarda, trudniej ją złamać, powinna mieć gładką powierzchnię. Im czarniejsza tym więcej zawiera kakao.
Trzeba pamiętać, że czekolada zawiera cukier. W czekoladzie mlecznej jest tylko ok. 30% kakao. Oczywiście jest przyjemniejsza w jedzeniu ale za to zawiera mało składników odżywczych i sprzyja tyciu. po prostu coś za coś.