Ludzki organizm potrafi wytwarzać tylko nieliczne witaminy, niestety witamina C nie należy do tego grona. Z tego powodu bardzo ważne jest pobieranie jej z pokarmem. Polskamowi.pl przybliża zalety tej witaminy.
Kwas askorbinowy czyli inaczej witamina C to ulubiona witamina dzieci ze względu na kwaśny smak i intensywną żółtą barwę. Rodzice chętnie więc podają ją dzieciom na lekkie przeziębienie i sami łykają ją profilaktycznie. Czym właściwie jest witamina C? Gdzie jej szukać i dlaczego jest tak istotna dla organizmu człowieka?
Jest jedną z najstarszych witamin, a mimo to trwają przez cały czas nad nią badania i odkrywane są coraz to nowe zalety tej witaminy. Jej postać syntetyczna nie różni się od tej występującej w naturze. W obydwu przypadkach cząsteczka kwasu askorbinowego jest identycznie zbudowana. Oczywiście, lepiej jest swoją dzienną porcję witaminy C dostarczyć sobie w zdrowej diecie na bazie świeżych warzyw i owoców i najlepiej z lokalnych upraw ekologicznych. Do codziennej diety powinniśmy włączyć warzywa kapustne, ziemniaki, paprykę oraz zielone i czerwone warzywa. Przyjęło się, że to w cytrusach jest najwięcej kwasu askorbinowego. Okazuje się jednak, że tego typu owoce, owszem są znanym wszystkim źródłem witaminy C, jednak zawierają jej o wiele mniej niż wyżej wymienione owoce i warzywa. Pamiętajmy o tym by warzywa i owoce spożywać na świeżo, bez obróbki termicznej, która powoduje utratę cennych właściwości.
Dziś wiadomo, że witamina C zapobiega przeziębieniu oraz skraca czas trwania przeziębienia. Poza tym zapobiega chorobom wieńcowym – problemom z tętnicami. Poprawia ona przyswajanie żelaza i jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek. Ważną rolę odgrywa też przy wytwarzaniu przez organizm kolagenu, a więc białka, które ma wpływ na nasze kości, tkankę chrzęstną, więzadła i tkankę łączną. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Dodatkowo, kwas askorbinowy wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu w momencie gdy nas dopada choroba ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera się działanie układu immunologicznego. A przecież tworzą one pierwszą linię obrony w walce z wirusami i bakteriami atakującymi nasz organizm. Dobroczynne skutki dostarczania organizmowi witaminy odczuwają też serce i układ nerwowy.Witamina C posiada właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych: ołowiu, dwusiarczku węgla, aniliny i innych.
Nasz organizm nie ma możliwości syntetyzowania witaminy C i musi być ona dostarczana z pożywieniem. A dostarczamy ją do naszego organizmu jedząc warzywa i owoce mające wysoką jej zawartość. Niedobór witaminy C występuje przede wszystkim przy niewielkim spożyciu owoców i warzyw. Zdaniem naukowców powinniśmy suplementować ją na poziomie 400 mg dziennie, tu warto przypomnieć, że jedna większa pomarańcza zawiera około 60 mg. Nieco większą dawkę dzienną – 500 mg powinniśmy dostarczać organizmowi ludzi prowadzących siedzący tryb życia. Palacze powinni jeszcze trochę zwiększyć dawkę witaminy C . Ale ważna uwaga jeśli przyjmuje się powyżej 1000 mg wzrasta zagrożenie powstawania kamieni nerkowych. Należy zatem unikać dawki dziennej, która przekracza 500 mg, a zwłaszcza powinny pamiętać o tym osoby, które miały problemy z nerkami. Przyjmując tę witaminę w postaci tabletek powinniśmy zwracać uwagę na to, aby nie przyjmować jej w jednej dużej dawce, ale podzielić porcję na kilka mniejszych.
Jeszcze ważna uwaga: witamina C z pewnością stanowi skondensowaną obronę dla naszego organizmu, szczególnie w okresie, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia, a więc właśnie teraz. Jest ona także ważnym elementem profilaktyki nowotworowej.