160 litrów kawy wypada rocznie na głowę Europejczyka. Jest to około 4 filiżanek dziennie, tyle kawy pijemy. Polskamowi.pl sprawdza jaki to ma wpływ na nasz organizm.
Kawa jest napojem, sporządzanym z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, który cieszy się ogromną popularnością. Jest to jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa na nasz organizm pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów handlowych na świecie. Szacuje się, że około 25 milionów drobnych producentów zajmuje się jej wytwarzaniem. Największym jej producentem jest Brazylia, w której około pięciu milionów osób jest zatrudnionych przy uprawie trzech miliardów krzewów kawowca. Kawa jest drugim, po ropie naftowej, towarem handlowym świata.Wartość handlu kawą szacuje się na 100 mld dolarów. Najwięcej kawy na świecie piją Finowie – aż 13 kilogramów wypada rocznie na głowę jednego Fina. W Polsce jest to zaledwie 3,4 kilograma na jednego rodaka.
Roślina ta zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Zawarta w kawie kofeina pobudza nasz organizm i naszą sprawność psychiczną, dlatego wiele osób pije ją rano z dużą energią zacząć dzień. Jak wykazały badania , kofeina pomaga przywrócić normalne funkcjonowanie mózgu, gdy jesteś zmęczony i działa on wolniej niż zwykle Właściwości kawy wciąż są badane przez naukowców i jak do tej pory nie ma zgody wśród naukowców na temat wpływu kawy na nasze zdrowie, ale jak wskazują dotychczasowe wyniki badań, składniki kawy mogą zapobiegać niektórym chorobom. Jednak trzeba pamiętać, że picie kawy w dużych ilościach prowadzi do wypłukiwania z organizmu magnezu, który jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Udowodniono, że picie kawy nie ma wpływu na wzrost ryzyka udaru mózgu i chorób serca. Kofeina nie ma również związku z poziomem cholesterolu. Również nie udowodniono powiązania jej z występowaniem nowotworów. Nie ma związku z nadciśnieniem. Wypłukuje co prawda oprócz magnezu również i wapń z organizmu, jednak w bardzo niewielkim zakresie, a więc nie przyczynia się do zachorowania na osteoporozę.