Ten soczysty owoc przynosi orzeźwienie . Czy jednak arbuz jest zdrowy? Polskamowi.pl odpowiada na to pytanie
Arbuzy owoce bardzo lubiane i lekkostrawne w 92 procentach składają się z wody i zawierają niewielką ilość witamin i składników mineralnych takich jak potas, magnez, sód, wapń,żelazo. Jednak arbuzy ceni się przede wszystkim za inne właściwości, a mianowicie zawierają dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Poza tym arbuzy skrywają w sobie pewien sekret, a mianowicie mają największą ze wszystkich pokarmów zawartość cytruliny. Cytrulina jest to mało znany aminokwas, który skutecznie ochrania naczynia krwionośne człowieka. Wspomaga ona pracę serca i przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców.
Arbuz jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto arbuz działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Arbuz ma korzystny wpływ także na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Poza tym składniki aktywne zawarte w arbuzie wspomagają pracę układu krążenia i wydalają z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń. Cytrulina, rozszerzając światło naczyń krwionośnych, powoduje efekt tzw. „pompy mięśniowej”, w efekcie którego dochodzi do zwiększenia objętości mięśni podczas wykonywania ćwiczeń.
Arbuz jest też bogatym źródłem wielu substancji, które kontrolują poziom trójglicerydów we krwi i zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze, zapobiegając w ten sposób chorobom serca.
W 100 g tego owocu znajduje się 300 mg naturalnej cytruliny.
Arbuzy z czerwonym miąższem dostępne w sklepach odznaczają się najmniejszą zawartością cytruliny . W miarę możliwości lepiej sięgać po arbuzy z pomarańczowym lub żółtym miąższem, które mają więcej tej substancji, na przykład po odmianę Janosik.
Również pestki arbuza są produktem zaliczanym do tak zwanych superfoods czyli pełnym wartości odżywczych i wykazującym korzystny wpływ na zdrowie. Pestki dostarczają dużo białka i zdrowego tłuszczu, a także magnezu, żelaza, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. I co ważne dla osób chorujących na cukrzycę obniżają poziom cukru we krwi.Wykazują też działanie przeciwzapalne przeciwbólowe, leczą wrzody żołądka i chronią wątrobę przed toksynami. Można je jeść jako przekąskę, prażone i z przyprawami.