Szwajcarzy wprowadzili na rynek nową gruszkę. Nazywa się Fred. Jak informuje portal freshplaza.com naukowcy pracowali nad tą odmianą 18 lat. Polskamowi.pl informuje o szczegółach tego przedsięwzięcia.

Nowe gruszki są soczyste, są lekko kwaśne, jędrne i mają chrupiący miąższ. Przy dobrym przechowywaniu mają bardzo długi okres trwałości a z punktu widzenia producenta odmiana ta jest wydajna i odporna na choroby. Prace zaczęły się w 2000 r. Wtedy przeprowadzono pierwsze zapylenia. Posadzono ponad 1000 genotypów. Badano jakość drzew i owoców. W drugim etapie naukowcy wybrali 20 genotypów, które badano pod kątem konsumpcji, przechowywania i odporności na zarazę ogniową. Gruszki hodowano w Szwajcarii i kilku krajach Europy. Wreszcie powstała odmiana, którą nazwano Fred.

fot: www.agroscope.admin.ch