Banany są jednymi z najchętniej kupowanych owoców w Polsce i na świecie. Zajadają się nim zarówno dzieci, jak i dorośli. Polskamowi.pl omawia zalety tych owoców.
Banany to jedne z doskonalszych tworów natury posiadające liczne właściwości lecznicze i zdrowotne , to owoce, których wartości odżywcze poznano już tysiące lat temu. Były uprawiane prawdopodobnie ponad 7000 lat temu w Malezji. Następnie przewędrowały przez Bliski Wschód i znalazły się w Afryce, gdzie są uprawiane do dzisiaj. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy takie jak A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych – magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu, którego już od 30 lat jest coraz mniej w pokarmach rozwiniętych społeczeństw. Potas jest niezbędny do utrzymania ciśnienia tętniczego na normalnym poziomie oraz dobrego funkcjonowania serca. W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w które zawierają najwięcej tego obniżającego ciśnienie tętnicze pierwiastka.
A więc, zjedzenie jednego banana (niezbyt dojrzałego) dziennie może zapobiec nadciśnieniu i ochronić nasz organizm przed zawałem. Banany mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu dzięki sporej zawartości pektyn czyli – błonnika pokarmowego. Ale uwaga bananów nie powinni jeść cukrzycy ponieważ mają one wysoki indeks glikemiczny. Jak wykazały badania największe skoki poziomu cukru powodują nie lody i słodycze, ale marchewka, ziemniaki i właśnie banany.Warto wiedzieć, że indeks glikemiczny bananów zmienia się w zależności od stopnia ich dojrzałości. Owoce bardzo dojrzałe mogą mieć indeks glikemiczny powyżej 70.Banany należą do najbardziej kalorycznych owoców, 100 g banana to 89 kcal. Średniej wielkości banan waży ok. 120 g, ma więc ok. 107 kcal. Z tego powodu powinny z nich zrezygnować osoby odchudzające się.
Natomiast owoce te powinny włączyć do diety osoby zmagające się z wrzodami żołądka, ponieważ powodują rozrost komórek błony śluzowej żołądka i pobudzają wydzielanie śluzu tworzącego warstwę ochronną. Poza tym przyczyniają się do niszczenia bakterii, które odpowiadają za powstawanie choroby wrzodowej. Ponadto owoce te mają zdolność neutralizacji kwasów żołądkowych prowadzącą do redukcji bólu. Banany są naturalnym prebiotykiem i pobudzają namnażanie dobroczynnych bakterii probiotycznych w jelitach. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób, które mają uszkodzoną na skutek brania antybiotyków florę bakteryjną jelit.
Owoce te są bogate w wodę. W bananach, choć trudno w to uwierzyć patrząc na ich budowę woda stanowi ponad 70% ich masy. Dlatego też warto je spożywać, szczególnie w okresach wzrostu zapotrzebowania na wodę, gdy jest gorąco lub podczas zwiększonego wysiłku fizycznego. Pamiętajmy, że nawet niewielkie odwodnienie może wpłynąć niekorzystnie na nasze zdrowie.
I jeszcze krótko o właściwościach skórki od bananów, którą na ogół wyrzucamy Skórka od banana to podobno sprawdzony sposób na wybielenie zębów. Aby się o tym przekonać, należy pocierać zęby wewnętrzną warstwą skórki kilka razy w tygodniu. Wybielanie zębów skórką od banana jest bezpieczne dla zębów, ponieważ nie zawiera ona substancji chemicznych, które potrafią uszkodzić szkliwo.
K.P.