Burak to łatwo dostępne i tanie cud – warzywo. Jest ono często niedoceniane i nie zawsze lubiane, Polskamowi.pl omawia jego cenne zalety.

Buraki, choć niedoceniane, kryją w sobie mnóstwo fantastycznych niespodzianek odżywczych i zdrowotnych. Badania przeprowadzone przez różne ośrodki naukowe wykazały, że są one rzadko spotykaną kopalnią cennych pierwiastków.W połączeniu z resztą składników, jakie zawierają buraki dają unikalne i wielotorowe silne efekty terapeutyczne w leczeniu wielu schorzeń. Mają w sobie witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, molibden, sód, mangan i wiele innych rzadkich pierwiastków.

To niepozorne warzywo  spożywane w ilościach umiarkowanych obniża ciśnienie krwi o średnio 4–5 mm Hg w ciągu kilku godzin. Działanie to zawdzięczają występowaniu naturalnych azotanów w burakach, które w organizmie ulegają przekształceniu w tlenek azotu. Tlenek azotu to gaz, który krąży w tętnicach i ma za zadanie rozluźniać i rozszerzać naczynia krwionośne, poprawiając w ten sposób przepływ krwi i zmniejszając ciśnienie tętnicze.

Czerwony kolor buraków jest wskazówką, że w warzywie tym znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy oraz bardzo wysoka zawartość karotenu.  Znajduje się też bardzo dużo błonnika, który jest bardzo ważnym składnikiem dla prawidłowego  funkcjonowania przewodu pokarmowego. Obserwuje się też  duże  właściwości gojące soku z buraka na owrzodzenie w obrębie przewodu pokarmowego. Burak wykazuje dobroczynny wpływ w przypadkach zapalenia żołądka i wrzodów . Wspaniale zwalczają też  zgagę . Regularne spożywanie buraków w sposób zauważalny reguluje pracę przewodu pokarmowego. Polecane są one  również w chorobach jelit.

Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo właśnie z buraków.
Warzywo wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. A tym samym pomaga w leczeniu anemii. Naukowcy udowodnili, że burak jest najskuteczniejszym  z warzyw w walce z rakiem. Zawdzięcza to zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy i czerwonych pigmentów, których buraki zawierają największe ilości. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i powodują rozwój raka. Wspomagają również co jest bardzo istotne, organizm po chemioterapii.

Tak więc właściwości zdrowotne buraka czerwonego są  nie do przecenienia. Na szczęście to niedoceniane warzywo  powoli wraca do łask i coraz częściej trafia na nasze stoły.