12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Na PolskaMowi.pl przeczytacie o zbawczym działaniu czekolady na nasz organizm. Naukowcy z włoskiego uniwersytetu w Aquili udowodnili, że flawanole zawarte w czekoladzie wzmacniają pamięć a w przypadku starszych osób usprawniają umysł.

Badania wykazały, że w ciągu dwóch godzin od zjedzenia porcji czekolady poprawia się sprawność naszej pamięci. Regularna konsumpcja (od pięciu dni do trzech miesięcy), sprzyja wzmocnieniu naszej uwagi, szybkości przetwarzania informacji, pamięci i płynności wysławiania.
Jeśli chodzi o starszych to czekolada ma najsilniejszy wpływ na tych, u których zaobserwowano już pierwsze oznaki ubytków pamięci. „Flawanole zawarte w kakao mają pozytywny wpływ na kondycję układu krążenia i mogą zwiększać przepływ krwi w mózgu piszą włoscy naukowcy w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition”. Oznacza to, że regularne jedzenie czekolady jest pożądane. Najlepsza jet ta gorzka. Inne zawierają już choćby większe ilości cukru co już nie jest tak korzystne dla zdrowia.